Grad na Moravici

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Ići dole

Grad na Moravici

Počalji  Storm_z taj Ned Avg 23, 2009 1:10 am

O Ivanjici

Teritorija opštine IVANJICA se nalazi na jugozapadu Srbije i obuhvata deo Starovlaško- raške visije pod nazivom "Moravički kraj". Varoš nastaje daleke 1833 godine po nalogu kneza Miloša i osniva je kapetan Sima Jaković. Moravički Stari Vlah je oivičen meridijanima koji su označeni kao 19*55’ i 20*27’ istočne geografske dužine, odnosno 43*17’ i 43*41’ severne geografske širine.

Po površini je medju najvećim opštinama u Srbiji od 1090 km2 , i po zadnjem popisu u njoj živi oko 36.000 stanovnika, a sam grad ima oko 15.000 stanovnika. Graniči se sa opštinama: Sjenica, Nova Varoš, Raška, Novi Pazar, Kraljevo, Lučani i Arilje. Ivanjica je sa većim centrima u ovim opštinama povezana asfaltnim putevima, a od Beograda je udaljena 224. km.

Ivanjica je administrativni, kulturni i privredni centar opštine , a sa opštinama Lučani, Čačak i Gornji Milanovac čini Moravički okrug. Inače, Ivanjica leži na obali reke Moravice koja izvire na planini Goliji , i nalazi se na nadmorskoj visini od 468.m.

Ivanjica je 26.01.2000 godine proglašena Vazdušnom banjom na prostoru od 2.156,50 ha uredbom Vlade Republike Srbije.

Daleke 1873 godine je Prilički Kiseljak proglašen banjom, nekada veoma posećeno mesto, sada čeka rekonstrukciju.

Preko Arilja i Požege povezana je sa Jadranom magistralnim putem i prugom Beograd- Bar , zatim preko Guče sa Čačkom, preko Kaone sa Kraljevom i preko Sjenice i Novog Pazara izlazi na Ibarsku magistralu , a od Sjenice preko Nove Varoši sa Prijepoljem i dalje sa Crnom Gorom i Jadranom.

Školstvo u Ivanjičkom kraju ima dugu tradiciju. Prva škola u Ivanjici je osnovana 1834.godine , a u Milandži kod Ivanjice 1833 godine i to je ujedno bio i internat. Na području Moravičkog kraja radi devet osmorazrednih škola, a u Ivanjici Gimnazija i Tehnička škola (koja obrazuje kadrove trgovinske, mašinske, drvnopreradjivačke, tekstilne turističke i ugostiteljske struke). U Ivanjici radi i Dom učenika.

Zdravstvenu zaštitu pruža Dom Zdravlja i Zavod za rehabilitaciju. Inače, treba napomenuti da zdravstvo ima veoma dugu tradiciju u Ivanjici. Za potrebe Javorskog rata 1876 godine na Mrkočevcu je osnovana vojna bolnica, a 1905.godine Ivanjica dobija bolnicu opšteg tipa.

Opština ima 18 Mesnih Zajednica i po površini najveća je MZ Ostatija 112 km2, dok je po broju stanovnika najveća MZ Ivanjica 15903.

Polovina površine opštine (540 km2) je pod šumama dok je ostatak obradivo zemljište i nešto vrlo malo neplodno zemljište (37 km2).

U Ivanjičkoj opštini je zaposleno više od 8000 radnika u državnom i privatnom sektoru, kako u privredi tako i vanprivredi. Mnoga državna i društvena preduzeća su privatizovana (ŠPIK, Javor,Graditelj...), a neka čekaju privatizaciju.

Od kulturno-istorijskih spomenika izdvajamo Crkvu Sv. Cara Konstantina i Carice Jelene podignutu 1836 godine, Kameni most na reci Moravica sagradjen 1904 godine koji je najveći jednolučni most na Balkanu, Električnu centralu na Moravici sagradjenu 1911 godine i to je bila peta hidrocentrala u Srbiji, sa prelepim vodopadom koji je vizuelni simbol Ivanjice. Nedavno je podignut spomenik djeneralu Draži Mihailoviću koji se nalazi u centru grada. Nadomak grada se nalazi Palibrčki grob na kome je podignuta crkva na grobu Boška Jugovića (Kosovskog junaka) posvećena Sv. Knezu Lazaru kao i Manastir Kovilje koji potiče iz 13-og veka i udaljen je 25 km od Ivanjice.

Hadži-Prodanova pećina je kombinacija važnog turističkog, speleološkog i arheološkog objekta. Nalazi se nadomak grada na samo 10 kilometara na nadmorskoj visini od 600 m. Nalazi se u dolini Rašćanske reke pa je zovu i Rašćanska. Pored predivnih dvorana sa stalagnitima i stalaktitima u pećini su pronadjeni vredni predmeti iz doba praistorije.

Idući uzvodno rekom Moravicom na 15 km od Ivanjice počinje da se uzdiže planina Golija – rezervat biosfere proglašen od komiteta MAB/ UNESCO 15.09.2001. u okviru Parka prirode na prostoru od 53.804 ha jedini kod nas i jedan od 211 rezervata u svetu. Kada bi hteli da pričamo sve o ovoj planinskoj lepotici trebalo bi nam nekoliko dana, ali svakako treba pomenuti netaknutu prirodu sa gustim šumama, Tičar jezero na Dajićkom brdu na nadmorskoj visini od 1500 m , zatim jezero na Okruglici nastalo 1974 godine nakon zemljotresa u Rumuniji i Košaninovo jezero koje je zaraslo u tresavsku vegetaciju. Tu su i predivni vodopadi na reci Izubri koji plene svojom lepotom. Kada se popnete na vrh Golije imate utisak kao da ste na vrhu sveta, jer vam se pred očima pruža pogled gde vidite polovinu Srbije i shvatite da ste na planini koja se uzdiže iznad ostalih starovlaških planina kao ostrvo na ustalasalom moru. Njeni predivni tereni sa dosta snežnih dana u godini su idealni za razvoj zimskih sportova kao i celokupnog razvoja planine Golije. Ne treba preskočiti tj. nepomenuti puno izvora sa čistom planinskom vodom, preko 100 vrsta lekovitog bilja, mnogo divljači i reke i potoke pune plemenite ribe (potočne pastrmke, krkuše i dr...)Na Goliji se možete smestiti u hotelu Golijska reka koji se nalazi u samom srcu Golije sa svojih 94 ležaja kao i privatnom smeštaju preko matične Turističke organizacije.

Javor – istorijski znamenita planina – granica izmedju Srbije i Turske carevine sve do 1912 godine, ne zaostaje mnogo po svojim prirodnim lepotama iza Golije. Obrastao je listopadnim šumama i poznat je po čestim izvorima čiste vode. Najviši vrh je "Vasilijin vrh" 1520 mnv ispod koga se nalazi spomenik majoru Iliću junaku Javorskog rata. Šetajući napreglednim pašnjacima i dan-danas ćete sresti tragove karaula i zidine carinarnice. Selo Kušići – 12 km od Javora prema Ivanjici je danas vrlo interesantno mesto za turiste, zbog idealne nadmorske visine oko 1000 m, borove šume, koncentracije jona i ruže vetrova i kao takvi predstavljaju pogodno mesto za lečenje bronhitisa i astme. U ovom selu je u poslednje vreme u ekspanziji seoski turizam, a moguć je smeštaj i u hotelu "Javor" koji raspolaže sa 92 ležaja. Inače, ovde se gaji nadaleko poznat "ivanjički krompir".

Lov i ribolov u okviru lovno-ribolovnog turizma u našoj opštini zauzimaju značajno mesto. Na Goliji se svake godine održava tradicionalna "Hajka na vuka", najveća manifestacija tog tipa po broju učesnika u zemlji. U "Braduljičkoj reci" postoji mrestilište potočne pastrmke – jedinstveno u zemlji u kojem se mresti potočna pastrmka i sa istom vrši poribljavanje reka, kako u Ivanjičkoj opštini tako i van nje.

Sport u Ivanjici je organizovan još od 1912 godine osnivanjem FK "Javor" koji se takmiči u II Saveznoj fudbalskoj ligi, zatim Odbojkaški klub "Putevi", KK "Javor", Šah klub, Atletski klub, Karate klub i mnogi drugi, a treba napomenuti i to da je Ivanjica odbojkaški kamp državne reprezentacije i da ima izvanredne uslove za pripreme sportskih ekipa, kako zbog idealne nadmorske visine, povoljnih klimatskih uslova tako i zbog ekološki zdrave hrane i bogate trpeze koja se ovde nudi gostu, a posebno sportistima.

U Ivanjici imaju dva travnata fudbalska terena, dve hale ( jedna veća i jedna manja), nekoliko terena za male sportove, dva zatvorena bazena, teretane, saune, atletske staze i staze u prirodi kao i mnogi drugi sadržaji koji su dostupni sportistima koji dolaze u Ivanjicu na pripreme. U planu je uskoro i izgradnja malog sportskog centra na „Jelića polju“.
avatar
Storm_z
Admin

Posts : 1697
Join date : 22.08.2009
Age : 49
Location : Olujna_polja

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Grad na Moravici

Počalji  Storm_z taj Sre Sep 02, 2009 7:36 am


_________________

Moras prvo puzati da bi znao hodati...
avatar
Storm_z
Admin

Posts : 1697
Join date : 22.08.2009
Age : 49
Location : Olujna_polja

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Grad na Moravici

Počalji  Storm_z taj Sre Sep 02, 2009 7:36 am

Na kraju sveta, tamo gde su se nekada završavali svi putevi
Srpski Sibir samo zimi
Pre dva veka izvozili su u Austriju, a uoči Balkanskih ratova igrali fudbal


Jeste Ivanjica i danas na kraju sveta, ali samo pomalo. Nije kao nekada, kad su se svi putevi završavali ispod Javora i Golije, pa se dalje nije moglo nikud, nego samo nazad, u Arilje i Požegu. Danas se iz Ivanjice može u Guč, "javorskom magistralom" ide se sve do Sjenice i dalje ka Novom Pazaru ili Bijelom Polju, može se iz Ivanjice i na Goliju. Jeste Ivanjica i danas "srpski Sibir", ali samo zimi, kad se oluje sa okolnih planinčina stušte na grad, pa Ivanjica na tren više liči na kakvu sibirsku varoš...


Ivanjičani za pamćenje

Kirilo Savić, jedan od najpoznatijih Ivanjičana, nikada nije ispunio svoj san. Ovaj graditelj pruga po Kavkazu, učesnik Oktobarske revolucije, profesor BU, sanjao je da jednog dana pruga od Požege stigne do Ivanjice, a onda dalje prema Sjenici i Priboju, ali to je ostalo samo san. Vladislav Savić, Kirilov brat, novinar, diplomata, inženjer, lični prijatelj Nikole Tesle, tokom Prvog svetskog rata, kao poverljivi čovek srpske vlade, radio je na srpskim interesima u Americi. Dosta je Ivanjičana ostavilo širokog traga u srpskoj istoriji, kulturi, nauci. Akademik Nedeljko Košanin, čuveni biolog, rođen u zaseoku Čečina 1874. godine, 1899. sa Jovanom Skerlićem i Milanom Grolom bio je najbolji đak Velike škole u Beogradu. Dušan Purić, potpukovnik, komandant četvrtog puka "Stevan Nemanja", poginuo je 1914. godine na Mačkovom kamenu. Njegovi vojnici nisu dali da ga sahrane, nosili su mrtvog komandanta sa sobom, sve dok vojvoda Putnik nije naredio - aman, Užičani, sahranjujte ga... Ivanjičani poreklom su i Sokići, preci Ljubice i Ružice Sokić. Njihova baba Soka živela je u selu Vilovima kod Nove Varoši, prezivala se Matijević, bila je, kažu, "kurjak žena", ubila Turčina, a onda uspela da preko Uvca pobegne u Srbiju... Ivanjičani su i Stambolići, Petar i Ivan...
Pa i nekad, kad je ono Ivanjica baš bila na kraju sveta, i kad je bila "srpski Sibir" nije bilo baš sve tako. Još 1838. gradili su Ivanjičani crkvu u sred svoje varoši, 1868. otvorili su biblioteku, koju u to vreme nisu imale ni mnogo veće srpske varoši. A još pre toga, 1833. na obalama Moravice počela je da niče varošica Ivanjica. Na mestu podbarnom, močvarnom gde su rasle silne vrbe - ive, pa je po ivama, vele neke legende, i dobila ime. Prvi stanovnici nove varoši bili su - Novovarošani. U stvari, te godine je knez srpski Miloš za sreskog starešinu Ivanjice postavio Sima Jakovića, dotadašnjeg novovaroškog sreskog starešinu.

A starešina Simo, već naredne 1834. godine počeo je da parceliše varoš, da preseca ulice, da određuje gde će biti kuća, a gde dućan. Na nevolju, trud Sima Jakovića nije dao mnogo rezultata, 12 godina kasnije veliki požar progutao je dobar deo tadašnje Ivanjice, pa su se Ivanjičani onda, okrenuli da grade kuće od tvrđeg materijala, a ne daščare pokrivene slamom...

Simo Jaković umro je 1862. godine, sahranjen je u crkvenoj porti, grob mu nikad nije nađen, ali je seme koje je ostavio nastavilo da buja. Ukazom kneza Mihaila, Ivanjica je 1866. godine proglašena varošicom. Dvadesetak godina kasnije, Ivanjica je već živela svoj zlatni period, Ivanjičani su izvozili pekmez i suve šljive pravo u Austriju, preko Save išli su dželapi govedi sa Javora, promućurni ivanjički trgovci stizali su svuda, u gradu su cvetali zanati...

Godine 1876. u varoši je sijala prva lampa na gas, 1889. otvorena je prva banka, a četrdesetak godina kasnije, pred Drugi svetski rat, Ivanjica, mesto sa 2.000 duša, imala je tri banke.

A kad Ivanjičanima neko pomene da su bili "srpski Sibir", oni obično još podsete da su na obali Moravice, oni, Ivanjičani, igrali fudbal još 1912. godine, u predvečerje Balkanskih ratova ... Kažu, tek toliko o "srpskom Sibiru"...

Bez Tita

Ivanjica je jedan od retkih srbijanskih gradova u kome drug Tito nikada nije dobio ulicu. Nikada se ljudi iz ovog kraja nisu istrčavali, nikada izuvali "pre broda", nikada prvi na trulu dasku, uvek su bili za to da malo pričeka, kažu Ivanjičani.

_________________

Moras prvo puzati da bi znao hodati...
avatar
Storm_z
Admin

Posts : 1697
Join date : 22.08.2009
Age : 49
Location : Olujna_polja

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Grad na Moravici

Počalji  Storm_z taj Sre Sep 02, 2009 7:37 am

U sred čaršije Ivanjičani dižu spomenik četničkom vođi i otkrivaju
Draža je Mijajilović
Izvodom iz knjige rođenih to dokazuje meštanin Božidar Grojić

Ivanjičanin Božidar Grojić istinski je ravnogorac. Njegov mobilni zvoni himnom "Bože pravde", Božidar u novčaniku umesto slike žene i dece, nosi sliku Draže Mihailovića, a i naočari koje nosi slični su Dražinim. Božidar je predsednik Odbora koji je sebi uzeo u zadatak da se u Ivanjici, u centru podigne spomenik Draži, i u rukama već ima zaključak SO Ivanjica kojim je 8. novembra prošle godine na "osnovu zahteva Ravnogorskog pokreta, Odbora u Ivanjici", rešeno da se u "Ivanjici podigne spomenik Dragoljubu Draži Mihailoviću i da Odeljenje za privredu, urbanizam ima da odredi lokaciju".


Spomenik roditeljima

Na ivanjičkom groblju, sa desne strane puta prema Arilju, i danas stoji spomenik roditeljima Draže Mihailovića. Na isklesanom kamenom spomeniku, visokom skoro metar i po, piše da je tu sahranjena Cmiljana, supruga sreskog pisara Mihaila, i da je sa njene leve strane sahranjen muž joj Mihailo. Tragovi voska oko dva groba, govore da i danas Ivanjičani redovno pale sveće za pokoj duše svojih nekadašnjih sugrađana.
No pre priče o spomeniku, Božidar otkriva jednu istinu za koju se do sada malo znalo. Đeneral Draža ne preziva se Mihailović, kako sada svuda piše, nego - Mijajilović. Kao dokaz, Božidar pokazuje izvod iz matične knjige rođenih u kome piše da je 1893. godine, u Ivanjici, pod tekućim brojem 116 upisan Dragoljub Mijajilović, rođen 14. aprila 1893. godine, od oca Mijaila i majke Cmiljane Mijajilović.

- A spomenik Draži, kaže Božidar, inače direktor Direkcije za izgradnju Ivanjice, biće - skroman.

- Nismo još odlučili kako će spomenik izgledati, ko će ga raditi, ali ideja je da stari ravnogorci, rasuti širom sveta, daju viziju kako bi oni želeli da spomenik izgleda. Pokazujemo da je duh Ravnogorskog pokreta, makar i pritajen, živeo u ovom narodu, i u ovom gradu, uprkos svemu - kaže Božidar.

Pored spomenika Draži, Ivanjičani planiraju da otvore i muzej Ravnogorskog pokreta.

- Dobar deo finansijskog tereta oko podizanja spomenika podneće Velja Ilić, a spomenik neće Ivnjičane koštati ni dinara. Muzej i spomenik turistički će značiti mnogo, dolaziće ljudi sa svih strana da to vide - zaključuje Božidar.

_________________

Moras prvo puzati da bi znao hodati...
avatar
Storm_z
Admin

Posts : 1697
Join date : 22.08.2009
Age : 49
Location : Olujna_polja

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Grad na Moravici

Počalji  Storm_z taj Sre Sep 02, 2009 7:38 am

Stanovništvo opštine Ivanjica

U opštini Ivanjica živi 35.516 stanovnika u okviru 11.04 domaćinstava.

Polna struktura :
17.868 žena i 17.577 muškaraca

Starosna stuktura :
od 0 - 19 g: 7.909,
od 2 0 - 64 g: 21.40
preko 65. godina: 6.168 stanovnika

Nacionalna struktura :
Srba 35.02 , Jugoslov enena 32, Muslimana 6, Crnogoraca 68, Roma 33, Makedonaca 1 i Goranaca 7.

Obrazovna struktura:
do 3. razreda OŠ 982, od 3. do 7. ra z reda OŠ 5.843, do 8. razreda OŠ 9.139, SŠ9.788, viša škola 791 i visoka škola 717 stanovnika

Perspektive ivanjičke privrede su:

· drvna i tekstilna industrija , naročito u oblasti finalizacije prerade drveta (imamo sirovinu i kvalifikovanu radnu snagu) i tekstila (kvalifikovana radna snaga ) u okviru malih i srednjih preduzeća;
· intenzivni i planski razvoj poljoprivrede u oblasti gajenja, otkupa i finalne prerade krompira, malina, šljiva, jabuka, pečuraka, lekovitog bilja i stočne hrane, a neophodno je pospešiti i uzgoj stoke, kao i proizvodnju mesnih i mlečnih prerađevina;
· proizvodnja zdrave i ekološki ispravne hrane , jer je za to imamo izvanredne uslove, a Ivanjica je već poznata po proizvodnji kvalitetenog kajmaka, sira, pršute, slanine, čvaraka, rakije, meda...;
· razvoj šumarstva, očuvanje i jačanje šumskog fonda, kome pripada 49,54 % ukupne teritorije opštine;
· razvoj planinskog, seoskog, lovnog, ribolovnog i sportskog turizma, obziorom da je Ivanjica proglašena vazdušnom banjom, a područje planine Golije Parkom prirode i Područjem biosfere. Značajno je naglasiti da prirodne lepote, izgrađeni smeštajni kapaciteti, kulturna dobra, i predusretljivost ljudi ovog kraj čine izvanredane uslove za razvoj turizma, rekreacije, zdravstvene prevencije i lečenja.

Broj nezaposlenih u opštini Ivanjica

U opštini Ivanjica ima ukupno 4.827 nezaposlenih, a od toga sa OŠ 1.894, PKV 295, KV 1.164, SSS 1.127, VKV 117, višom stručnom spremom 68 i visokom stručnom spremom 62. Od ukupnog broja nezaposlenih nešto iznad 50% ima žena.

Broj zaposlenih u opštini Ivanjica

U opštini Ivanjica je zaposleno 10.683. radnika. U preduzećima, ustanovama i organizacijama radi 8.789 radnika, od toga u privredi 7.750, a u vanpri-vredi 1.039.

Posmatrano po delatnostima, najveći broj zapsoelnih radi u prerađivačkoj industriji 5.218, trgovini 670, građevinarstvu 625, saobraćaju 496 i poljoprivre di i šumarstvu 391. U vanprivredi, najveći broj zaposlenih je u zdravstvu 444 i u obrazovanju 399.

Privatnih predu z etnika i lica koja samostalno obavljaju delatnost je 1.834.

Prosečna bruto zarada u opštini i republici

Prema statističkim podacima u decembru 2004. godine prosečna bruto zarada u opštini Ivanjica je iznosila 9.072 dinara - 7.436 dinara u privredi a 26.854 u vanprivredi, dok je neto zarada u privredi iznosila 4.859, a u van-privredi 18.280 dinara.

Broj radnji po sektorima delatnosti

U opštini Ivanjica, u okviru delatnosti poljoprivrede, lova i šu martsva registrovane su 22 radnje, prerađiva-čke industrije 111, gra- đevinarstva 50, trgovi nena veliko i malo 294, turizma 117, saobraćaja, skladištenja i veza 120, finansijkog posredovanja 1, nekr etnina 33, zdravstv evnog i socijalnog rada 14 i k o munalne, društvene i uslu ne aktivnosti 35 .

INDUSTRIJA

U opštini Ivanjica su krajem 2000. godine preovlađivala društvena preduzeća koja su u poslednjih deset godina radila sa minimalnim kapacitetima, nedostatkom međunarodnog tržišta i kreditnih pogodnosti. U tim preduzećima je po popisu iz 2001. godine zaposleno 7.316 radnika koji su kvalifikovani i ostvarju prosečan lični dohodak od 100 120 evra.

Mesna zajednica Ivanjica je, sa mesnom zajednicom Bukovica, industrijski centar opštine, gde su smeštene fabrike ŠPIK, Javor, Metalac, Graditelj, Proleter, Industrija tepiha,a svakodnevno niče sve veći broj malih i srednih preduzeća, prvenstveno tekstilnih i za obradu drveta.

Ivanjička preduzeća su, sve do devedesetih godina XX veka, uspešno radila, nakon čega počinju da rade sa gubicima, bez sredstava za ulaganje u obnovu mašinskog parka i nabavku sirovina, a proces transformacije i privatizacije dočekuju bez pripremljenih konkurentnih programa. Većina privrednih preduzeća je u postupku restruktuiranja.

U ivanjičkoj opštini je do sada privatizovano šest preduzeća: po Zakonu iz 1997. godine privatizovana su akcionarska društva Pegaz, Grafičar, Putevi i Ledenice, a po Zakonu iz 2001. godine Konzorciojum zaposlenih Toplota i Žitopromet.

Realizovanim socijalnim programima u Javoru, Industriji tepiha, ŠG Golija, ŠPIK-u Sloga i ŠPIK-u Napredak obuhvaćeno je 3.313 radnika, a u toku je realizacija socijalnih programa u Metalcu, ŠPIK-u Iverica i ŠPIK-u Morava, kojima treba da bude obuhvaćeno 217 radnika.

Drvna industrija

U opštini Ivanjica postoje izvanredni uslovi za razvoj drvne industrije, naročito u oblasti malih i srednjih preduzeća, jer od ukupno 109.000 hektara, koliko zauzima opština Ivanjica, šume i šumsko zemljište obuhv ta 49,54 %. Gosišnje se nareže preko 100.000 m3 trupaca, a postoje proizvodni kapaciteti za još veći obim proizvodnje.

Od preduzeća koja se bave šumarstvom i preradom drveta treba istaći:

· JP Srbija Šume;
· pilane: Trgopromet, Drvopromet, Grozd, Mono, Klekovica, Jelauniverzal, Tropromet;
· društvena preduzeća ŠPIK Napredak (najveća polana u Ivanjici, kapaciteta 65.000 metara kubnih trupaca), ŠPIK Sloga, ŠPIK Iverica...
· privatna preduzeća Tis, Matis, MPM, Dareks, a montažne kuće proizvode PP Monter, Bor promet i Elektroluks...

Tekstilna inustrija

Tekstilnom industrijom u Ivanjici se bave: PDS Javor, DP ITI; AD Proleter i privatna preduzeća Ivateks, Danateks, Liberteks, Konstatntin, Sloga, 3M, Tref ...

Građevinarstvom i izgradnjom puteva u opštini Ivanjica se bave: DP Graditelj, AD Putevi, Konzorcijum zaposlenih Toplota, Niskogradnja, Gorski, Građevinar, Sloga, Matovac DOO, Prvi septembar, Poletinžinjering...

U okviru delatnosti saobraćaja i veza u Ivanjici rade predeuzeća: AD Pegaz, Jugo-logistik, NN Borović, M.M. Korać D.O.O, Dule turs, Šima turs, Jugotransport...

Trgovinom se u Ivanjici bave: DP Novi Dani, MAJT, Brest, Gavrilović, Poljokomerc, Spektar, Tehnopromet, PP Cvrle, Merkuri..

Metalskom industrijom se bave DP Metalac i Metalinženjering, dok se grafikom i dizajnom bave AD Grafičar i IDEA.

POLJOPRIVREDA

Od ukupne površine Opštine Ivanjica od 109.000 hektara, poljoprivredno zemljište obuhvata 47,06%, šume i šumsko zemljište 49,54%, a neplodne površine 3,40% .

Struktura poljoprivrednog zemljišta na području opštine Ivanjica je sledeća: oranice i bašte obuhvataju 28,20%, voćnjaci 6,93%, livade 38,55% i pašnjaci 26,32%.

Struktura zemljišta po kulturama

Od 109.000 hektara koliko zauzima opština Ivanjica struktur a zemlji šta je sledeća:

· šume 49,54%
· polj. zemljište 47,0 %
· neplodno 3,40%.

Opština Ivanjica je bila poznata kao voćarski kraj, međutim, danas je najveći broj ovih površina posečen i zapušten. Dominantna voćna vrsta je bila šljiva, ali je opasno virusno oboljenje «šarka» uništilo ceo zasad šljive požegače .

Posle šljiva, najzastupljenija je jabuka ( zasadi su zapušteni), kruške, trešnje i orasi, dok su ostale vrste voća manje zastupljene.

Prinosi koji se postižu po jedinici površine ili po rodnom stablu su jako niski, posebno u godinama kada niske temperature u toku cvetanja voća unište plod. Zadnjih pet godina poljoprivredni proizvođači podižu nove zasade voća, najčešće zasade šljiva i to poznatih sorti Instituta za voćarstvo u Čačku

Struktura poljoprivrednog zemljišta

Struktura poljoprivrednog zemljišta po kultuarama je:

· oranice i bašte 28,20%,
· voćnjaci 6,93%,
· livade 38,55% · pašnjaci 26,32%.

Opština Ivanjica je bila poznata kao voćarski kraj, međutim, danas je najveći broj ovih površina posečen i zapušten. Dominantna voćna vrsta je bila šljiva, ali je opasno virusno oboljenje «šarka» uništilo ceo zasad šljive požegače .

Posle šljiva, najzastupljenija je jabuka ( zasadi su zapušteni), kruške, trešnje i orasi, dok su ostale vrste voća manje zastupljene.

Prinosi koji se postižu po jedinici površine ili po rodnom stablu su jako niski, posebno u godinama kada niske temperature u toku cvetanja voća unište plod.

Zadnjih pet godina poljoprivredni proizvođači podižu nove zasade voća, najčešće zasade šljiva i to poznatih sorti Instituta za voćarstvo u Čačku

U ovom momentu najunosnija voćasrka vrsta na području opštine Ivanjica je malina. pod kojom se nalazi preko 1.000 hektara i svake godine se povećavaju površine.U normalnim vegetacionim uslovima postižu se visoki prinosi po jedinici površine i plod odličnog kvaliteta. Ukupna proizvodnja maline u 2004.godini je bila oko 8.000 tona

Na području opštine Ivanjica pod povrćem se nalazi oko 2.500 hektara. Najveće površine su pod krompirom, koji se proizvodi i na privatnomina društvenom sektoru. Semenski krompir se proizvodi u zemljoradničkim zadrugama, na površini od oko140 hektara, a proizvodnja jelovnog – merkantilnog krompira je 99% na privatnom sektoru, ukupne površine oko 2.200 , hektara a godišnja proizvodnja prelazi 50.000 tona.

Pored krompira,u ivanjičkoj opštini se gaje i druge povrtlarske kulture: pasulj, kupus, šargarepa, beli i crni luk, grašak, paprika, paradajiz, krastavci. Ukupna površina pod ovim kulturama je oko 800 hektara godišnje, od toga je pod crnim lukom

119 hektara, kupusom 153 hektara, pasuljom 167 hektara, a najmanje pod graškom – 32 hektara i krastavcem 15 hekta ra.. .

Na teritoriji opštine Ivanjica pšenica se gaji na površini od 720 hektara, ova s na 1.600 hektara, kukuruz na 1.200 kektara, raž na 170 hektara i ječam na 120 hektara.

Od stočnog fonda u opštini Ivanjica ima: goveda 20.041, ovaca 43.341, svinja 14.515, konja 782 i živine 51.349 .

U opštini Ivanjica postoji i veliki broj poljoprivrednih preduzeća koji se bave otkupom i preradom poljoprivrednih proizvoda: Hladnjača DOO, Agrolisa, AS, Eksport-import, Agromarket, Flora, Živinarska farma..., ali i veći broj zemljoradničkih zadruga: ZZ «Devići», «jedinstvo» Arilje, «Ivanjica» , «jedinstvo» «Od prirode», «Ledenica» AD, «Javor» Kušići, «Prilike», ZZ za seoski turizam «Golija» u Devićima...

Veterinarske stanice postoje u Ivanjici - Javna veterinarska služba (032/661-180) i pribatna stanica «Vetas dar» (032/661-148), u Prilikama «Đoković» (032/836-523), i u Devićima (032/837-724) i Katićima (032/873-452), dok se u Međurečju nalazi veterinarska ambulanta «Krivokuća» (032/837-951).

Veterinarske apoteke se nalaze dve u Ivanjici u ulici Stevana Čolovića (032/664-531) i apoteka «Krivokuća» (032/664-996).

Mehanizacija

Od mehanizacije u opštini Ivanjica ima 880 traktora, 690 jednoosovinskih samohodnih mašina, 1.600 motornih kosilica, 527 plugova, 87 tanjirača, 457 drljača, 13 sejalica, 137 traktorskih kosilica, 139 motornih vršalica, 1.139 prekrupača, 374 motornih prskalica i 16 samovezačica.

Opština Ivanjica je osnovala Savet za ekonomski razvoj čiji je prioritetni zadatak da, u saradnji sa Opštinskim većem , i uz tehničku podršku Koncalerije za LER, a na osnovu analize stanja u privredi i definisanja privrednih prioriteta, izradi Strategiju - plan razvoja opštine Ivanjica. Tom strategijom će biti obuhvaćeni i projekti, elaborati i biznis planovi kojima raspolažemo, a prioritet će se dati projektima koji imaju za cilj otvaranje novih radnih mesta, modernizaciju tehnologije i povećanje produktivnosti.

Realna su očekivanja da će se u desetogodišnjem periodu, uz poštovanje smernica i prioriteta definisanih Strategijom, u odnosu na 1990. godinu kao baznu, bruto društveni proizvod, broj zaposlenih i dohodak po stanovniku povećati do 30 % u godine kao bazne, što znači da bi se u odnosu na sadašnje stanje utrostručili.

Opština Ivanjica će učiniti sve što je u njenoj naležnosti potrebno za razvoj privrede , počev od uređenja Poslovne zone u samom centru grada , oslobađanja plaćanja uređenja građevinskog zemljišta , eventualnih osloboađanja ili umanjenja opštinskih komunalnih taksi svim zainteresovanim investitioroma ... Takođe smo spremni da pomognemo prilikom osnivanja udruženja, prezentacije pojediničnih projekata, upoznavanja potencijalnih investitoroa sa pogodnostima koje nudimo, kreditnim mogućnostima banaka.... Značajno je da pogodnosti koje smo mi spremni da pružimo za razvoj privrede budu istovremeno praćene i od strane Vlade RS i nadležni hrepubličkih organa.

Jedan od ciljeva Saveta za ekonomski razvoj je da se, kroz izgradnju partnerskih odnosi sva tri sektora (javnog, poslovnog i civilnog) aktivijaru potencijali i preduzmu konkretne aktivnosti na podsticaju lokalnog ekonomskog razvoja. raspolažemo.

Sa ciljem realizacije novog pelizacije novog pristupa socijalnoj politici koji je primenjen u Strategiji razvoja socijalne politike RS, SO-e Ivanjica je osnovala Savet za razvoj zajednice i unapređenje lokalne samouprave čije je zadatak da do kraja septembra 2007. godine izradi Strategiju socijalne zaštite u opštini Ivanjica.

Osnovni ciljevi strategije socijalne zaštite su:

· Udruživanje svih aktera socijalne politike u opštini Ivanjica;
· Izrada baze podataka
· Definisanje potreba razvoja socijalne politike koje se oslanjaju na potrebe samih građana opštine i podatke stručnih službi
· Preciziranje prioritetnih aktivnosti u oblasti socijalne politike
· Izrada konkretrnih projekata kojima će opština Ivanjica realizovati potrebe razvoja socijalne zaštite definisane Strategijom
· Upoznavanje javnosti sa svim preduzetim aktivnostima na izradi Strategije socijalne zaštite, realizovanim projnjektima, planiranim i utrošenim sredstvima

Perspektive ivanjičke privrede su:

· drvna i tekstilna industrija, naročito u oblasti finalizacije prerade drveta (imamo sirovinu i kvalifikovanu radnu snagu) i tekstila (kvalifikovana radna snaga ) u okviru malih i srednjih preduzeća;
· intenzivni i planski razvoj poljoprivrede u oblasti gajenja, otkupa i finalne prerade krompira, malina, šljiva, jabuka, pečuraka, lekovitog bilja i stočne hrane, a neophodno je pospešiti i uzgoj stoke, kao i proizvodnju mesnih i mlečnih prerađevina;
· proizvodnja zdrave i ekološki ispravne hrane, jer je za to imamo izvanredne uslove, a Ivanjica je već poznata po proizvodnji kvalitetenog kajmaka, sira, pršute, slanine, čvaraka, rakije, meda...;
· razvoj šumarstva, očuvanje i jačanje šumskog fonda, kome pripada 49,54 % ukupne teritorije opštine;
· razvoj planinskog, seoskog, lovnog, ribolovnog i sportskog turizma, obziorom da je Ivanjica proglašena vazdušnom banjom, a područje planine Golije Parkom prirode i Područjem biosfere.

Značajno je naglasiti da prirodne lepote, izgrađeni smeštajni kapaciteti, kulturna dobra, i predusretljivost ljudi ovog kraj čine izvanredane uslove za razvoj turizma, rekreacije, zdravstvene prevencije i lečenja.

_________________

Moras prvo puzati da bi znao hodati...
avatar
Storm_z
Admin

Posts : 1697
Join date : 22.08.2009
Age : 49
Location : Olujna_polja

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Grad na Moravici

Počalji  Storm_z taj Sre Sep 02, 2009 7:38 am

Nosilac kulturno-zabavnog života je Dom kulture (032/661-087) u kome se nalazi biblioteka sa 80.000 knjiga, a u Ivanjici rade tri radio-stanice - «Ivanjički radio«(032/661-303) , »Kruna radio« (032/661-003) i »Radio Javor« (032/664-874) i dve televizije - »Ivanjička televizija« i TV »Golija« (032/660-045).
Od udruženja, saveza i NVO značajno je istaknuti sledeće: Udruženje lovaca “Čemernica” (032/664-994), Udruženje privatnih zanatlija (032/661-99),Sportski savez Ivanjica (032/661-351), društvo za cerebralnu paralizu” (032/662-397), Društvo za pomoć licima ometenim u razvoju (032/662-797)

Značajni opštinski dogažaji:

Ivanjica ima veoma bogatu kulturnu tradiciju. Dom kulture, koji je nosilac kulturnog života u našoj opštini organizuje godišnje manifestacije:

* Javorski sabor dvojničara i starih instrumenata,

* Smotra narodnog stvaralaštva,

* Zvuci Golije, Javora i Mučnja,

* Takmičenje najboljih amatera,

* Konkurs za najlepšu ljubavnu pesmu.

U Ivanjici se svake godine održavaju i Uskršnji kros, Kup Golije, Motorijada i Takmičenje paragladera, dok maturanti Gimnazije i Tehničke škole svake godine organizuju svečanu šetnju centrom grada.

_________________

Moras prvo puzati da bi znao hodati...
avatar
Storm_z
Admin

Posts : 1697
Join date : 22.08.2009
Age : 49
Location : Olujna_polja

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Grad na Moravici

Počalji  Storm_z taj Sre Sep 02, 2009 7:39 am

Na području opštine Ivanjica rade dve srednje škole, Gimnazija i Tehnička škola i osam osnovnih škola.

Gimnazija« u Ivanjici , direktor Duško Parezanović (telefoni: direktor: 032/664-646).

Tehnička škola u Ivanjici, direktor Boško Mojsilović (telefoni: direktor 032/662-703, sekretar 032/661-300) - mašinska, tekstilna i drvno-prerađivačka struka.

OŠ »Milinko Kušić« u Ivanjici, direktor Stevan Davidović (teledoni: direktor 032/663-175, sekretar 032/661-117 koju pohađa 1.303 učenika sa jednim specijalnim odeljenjem za učenike sa lako mentalnom retardacijom(12 učenika) i područnim odeljenjima u Raščićima (032/651-782), Lisi /032/838-133 i Bukovici (032/641-35)4.

OŠ »Kirilo Savić« u Ivanjici, diketor Dragoljub Janković (telefoni: derektor 032/661-421, sekretar: 032/661-209) ima i područna odeljenja u Lukama (032/871-018), Osonici (032/872-013) i Budoželji (032/661-160.;

OŠ »Sreten Lazarević« u Prilikama, direktor Miladin Božović (032/836- 106) ;

OŠ »Vučić Veličković« u Međurečju, direktor Radojica Zlatić (telefon 032/638-206;

OŠ » Dr. Nedeljko Košanin« u Devićima, direktorRadojica Ćirović (032/837-708) sa područnim odeljenjima u Ostatiji, Brusniku, Pridvorici i Srednjoj Reci;

OŠ »Major Ilić«, direktor Milovan Milovanović (telefon 032/678-206) u Kušićima sa područnim odeljenjima u Opaljeniku;

OŠ »Mićo Matović« (032/873-305) u Brezovi, Katići, direktor Mileta Karaklajić (telefon 032/873-305) sa područnim odeljenjima u Beloj Crkvi (telefon 032/873-533) i u Močiocima;

OŠ »Svetozar Marković«, direktor Ana Čolović (032/682-003) u Kovilju sa područnim odeljenjima u Erčegama;

OŠ «Milan Vućićević Zverac«, direktor Vidosav Kolarević (032/681-602) u Bratljevu
Dom učenika srednjih škola, direktor Goran Botorić (032/661-513) je osnovan 1949. godine

_________________

Moras prvo puzati da bi znao hodati...
avatar
Storm_z
Admin

Posts : 1697
Join date : 22.08.2009
Age : 49
Location : Olujna_polja

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Grad na Moravici

Počalji  Storm_z taj Sre Sep 02, 2009 7:43 am

IVANJICA

1. Položaj, klima, saobraćajne veze
Ivanjica se nalazi 220 km južno od Beograda, u živopisnoj dolini reke Moravice, okružene šumovitim padinama planine Golije, na nadmorskoj visini od 468 m. Klima Ivanjice je umereno-kontinentalna, pod subalpskim uticajem, sa mirnim snežnim zimama i svežim letima. Magle uopšte nema, a vazduh je izvanredno čist.
Do Ivanjice se može doći:
* asfaltnim putem - preko Užičke Požege (42 km) ili Užica (67 km);
* železnicom - do Požege, a od Požege lokalnim autobusom (42 km);
* najbliži aerodrom je u Beogradu (220 km);

2. Prirodni lekoviti faktori
Umerena nadmorska visina (468 m). Vazduh bez ikakvih zagađenja. Ostali aktivni biofaktori lokalne mikroklime.

3. Medicinske indikacije
Anemije, leukopenije, trombocitopenije, maligne hemopatije u nepotpunoj i potpunoj remisiji, rana prevencija invalidnosti - prevencija profesionalne hemopatije.

4. Nacin lecenja
U Ivanjici se nalazi nov i moderan ZAVOD ZA PREVENCIJU, LEČENJE I REHABILITACIJU BOLESTI KRVI, izgrađen u neposrednoj blizini mesta, na šumovitoj padini planine Golija. Zavod raspolaže timom lekara specijalista i srednjim stručnim kadrom. Savremeno je opremljen i ima najsavremeniju hematološku i biohemijsku laboratoriju, kao i niz aparata za funkcionalnu dijagnostiku. Pored specifičnih medikamentoznih terapija i procedura, u Zavodu su zastupljene i druge terapijske forme: kineziterapija, ultra zvuk, elektroterapija i parafinska terapija.

5. Smeštaj
Gostima i pacijentima Ivanjice za smeštaj stoje na raspolaganju sledeći objekti:
- Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju bolesti krvi B kategorije sa 206 postelja. U sastavu objekta se nalazi restoran sa pansionskom i dijetalnom ishranom, TV sale, biblioteka, bazen i drugo;
- Hotel "Park" B kategorije sa 1346 ležaja,
- Hotel "Golija" B kategorije sa 200 ležaja
- Kućna radinost sa oko 200 kreveta.

Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju bolesti krvi "Ivanjica"
Tel.: 662-258, 662-260, 663-039
Sajt: www.zavodivanjica.co.yu, E-mail: rhcentiv@eunet.yu

Hotel "Park" (***)
661-397, 661-398

Pansion "Golija"
661-052, 661-420

6. Kulturno-zabavni i sportsko-rekreativni sadržaj
Gostima je na raspolaganju sav sadrzaj u Zavodu namenjen razonodi, rekreaciji i sportskoj aktivnosti.
Okolina Ivanjice veoma je pogodna za šetnje.
Ima više zanimljivih srednjevekovnih manastira (u Pridvorici, Ostatiji, Kosovici, Kovilju, Crvenoj gori, Međurečju i drugim mestima).
Nedaleko od Ivanjice (10 km) nalazi se i banja Ivanjički Kiseljak.

7. Informacije
webmaster@turizam.co.yu

_________________

Moras prvo puzati da bi znao hodati...
avatar
Storm_z
Admin

Posts : 1697
Join date : 22.08.2009
Age : 49
Location : Olujna_polja

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Grad na Moravici

Počalji  Storm_z taj Sre Sep 02, 2009 7:45 am


_________________

Moras prvo puzati da bi znao hodati...
avatar
Storm_z
Admin

Posts : 1697
Join date : 22.08.2009
Age : 49
Location : Olujna_polja

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Grad na Moravici

Počalji  Storm_z taj Sre Sep 02, 2009 7:59 am

Ivanjica je kao i vecina nasih gradova bila meta Nato bombardovanja.

Politika - 22.03.2005.

Pet godina posle NATO bombardovanja

OBNOVLJENA IVANJICA

Satelitska stanica posle remonta spremna za rad i predata Telekomu


Satelitska stanica u Ivanjici, koja pet godina nije bila u upotrebi,
sada je spremna za rad. Posle remonta, tokom kojeg su otklonjena
oštećenja pričinjena prilikom jedne prethodne neuspešne popravke,
izvršen je tehnički prijem i stanica je predata na korišćenje Telekomu
"Srbija".

- Nakon ekspertize, projektovanja i isporuke delova, remont je završen
za samo 17 dana. Posao su obavila isključivo domaća preduzeća koja su
bila u mogućnosti da ispoštuju zahtevani kvalitet. Posebna pažnja je
posvećena popravci talasovodne opreme u koju je prodirala vlaga zbog
čega stanica nije mogla da postigne neophodne standarde, kaže Vuko
Laban, direktor kompanije "Laban komjunikejšn", koja je osposobila
stanicu u Ivanjici.

Prema njegovim rečima, stanica se sada nalazi u istom stanju kao i pre
bombardovanja 1999. godine kada je teško oštećena. Međutim, da bi
Srbija i Telekom ponovo mogli da je koriste u punoj meri, neophodno je
da se komercijalizuje, odnosno njene usluge ponude širem tržištu.
Stanica je svojevremeno korišćena za prenos telefonskih signala i
televizijskog programa. Primenom novih tehnologija taj sistem je
prevaziđen tako da se satelitske komunikacije danas uglavnom koriste
za Internet.

- Satelitska distribucija podataka postala je konkurentna zemaljskim
vezama. S obzirom na to da je uz pomoć Interneta moguć prenos ne samo
osnovnih slovnih i numeričkih podataka već i multimedijalnih sadržaja
- glasa i slike - ovaj vid telekomunikacija je sve popularniji. Osim
toga, satelit ne poznaje ograničenja i probleme klasičnih veza pri
čemu dozvoljava izuzetno kvalitetnu komunikaciju čak i sa
najudaljenijim tačkama sveta, objašnjava Laban.

Uz odgovarajuću marketinšku pripremu, stanica u Ivanjici mogla bi da
postane satelitska centrala sa korisnicima ne samo iz našeg regiona i
Evrope već i Afrike, Azije pa i Australije i Amerike. Antena prečnika
18,3 metra bez ikakvih problema bi mogla da prima i preusmerava
signale ka hiljadama potrošača širom sveta. To bi bilo moguće u
slučaju da i korisnici imaju antene prečnika od jednog metra, koje su
povezane sa kompjuterima.

- Mogućnosti satelitske stanice u Ivanjici prevazilaze sadašnje
satelitske potrebe Srbije. Telekom bi sa atraktivnom ponudom zbog toga
mogao da se okrene i međunarodnom tržištu i sa tako primamljivom
ponudom možda privuče čak i velike korporacije koje ne mogu bez
stalnih veza sa svojim filijalama širom sveta. To znači da bi one
preko Ivanjice mogle da međusobno komuniciraju telefonom, drže video
konferencije i razmenjuju podatke u okviru svoje zaštićene mreže, kaže
direktor "Laban komjunikejšna".

Zahvaljujući prednostima ove satelitske stanice naša država bi i veze
sa svojim ambasadama ubuduće mogla da održava preko Ivanjice.

M. Lakić

http://www.politika.co.yu/cyr/tekst.asp-t=17704&r=60.htm
_________________

_________________

Moras prvo puzati da bi znao hodati...
avatar
Storm_z
Admin

Posts : 1697
Join date : 22.08.2009
Age : 49
Location : Olujna_polja

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Grad na Moravici

Počalji  Storm_z taj Sre Sep 02, 2009 8:00 am

Uništena satelitska stanica kod Ivanjice, više ranjenih

BEOGRAD - Više osoba teže je i lakše ranjeno u napadu NATO-a na zemaljsku satelitsku stanica u mestu Prilike kod Ivanjice u zapadnoj Srbiji, u utorak ujutro. Satelitska stanica je potpuno uništena.

Od siline eksplozije stradali su i civilni objekti u širem području satelitske stanice.

Oštećeno je više od 150 kuća, a znatna ostećenja pretpreli su tamošnja škola i Dom zdravlja,.

RTS navodi da je zbog oštećenja zemaljske satelitske stanice "prekinut satelitski saobraćaj SRJ sa Evropom, Amerikom, Australijom, Azijom i Afrikom".

Sreda 14. april 1999.

_________________

Moras prvo puzati da bi znao hodati...
avatar
Storm_z
Admin

Posts : 1697
Join date : 22.08.2009
Age : 49
Location : Olujna_polja

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Grad na Moravici

Počalji  Storm_z taj Sre Sep 02, 2009 8:01 amUF1091 - 20.04.1999.
- Satelitska stanica u Ivanjici je u drugom napadu NATO-a pogodjena sa pet projektila i potpuno unistena. Medjunarodne telefonske veze koje su isle preko ovog komunikacionig sistema su u potpunom prekidu.
- Satelit station in Ivanjica was totaly destroyed by five shots in second NATO attack. International telephone connections held by this communication center are broken.
Photo: Miloš Cvetković.

_________________

Moras prvo puzati da bi znao hodati...
avatar
Storm_z
Admin

Posts : 1697
Join date : 22.08.2009
Age : 49
Location : Olujna_polja

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Grad na Moravici

Počalji  Storm_z taj Sre Sep 02, 2009 8:02 am


_________________

Moras prvo puzati da bi znao hodati...
avatar
Storm_z
Admin

Posts : 1697
Join date : 22.08.2009
Age : 49
Location : Olujna_polja

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Grad na Moravici

Počalji  Storm_z taj Sre Sep 02, 2009 8:03 am

Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) krajem februara će korisnicima predstaviti svoju novu uslugu VSAT, koja se zasniva na uspostavljanju satelitske veze između korisničkih terminala i centralne hub stanice, koja rutira saobraćaj prema terminalima kompanije na udaljenim lokacijama. Hub stanica Telekoma se nalazi u Ivanjici, gde stručni operativni centar vrši permanentni nadzor nad VSAT sistemom.
Usluga VSAT (Very Small Aperture Terminal) je namenjena prenosu podataka i idealno je rešenje za obavljanje novčanih transakcija, autorizaciju kreditnih kartica, prikupljanje podataka sa terena (udaljeni video nadzor) prenos dnevnih izveštaja o poslovanju… Sa prenosom podataka, VSAT omogućava i telefonsku komunikaciju (posebnim negeografskim kodom).

U odnosu na druge načine povezivanja, VSAT pruža niz prednosti: potpunu nezavisnost od postojeće telekomunikacione infrastrukture, zadržavanje identične strukture mreže bez obzira na lokaciju i udaljenost delova kompanije, postavljanje mreže u kratkom roku. Moguće je njegovo korišćenje na bilo kojoj lokaciji koja ima vidljivost ka odgovarajućem satelitu.

U osnovni paket uključen je prenos podataka (brzine 64 kb/s od VSAT-a i 128 kb/s ka VSAT-u) i 4 telefonska priključka (negeografski kod). Telekom dodatno obezbeđuje i veće brzine prenosa podataka (dvosmerni asimetrični protoci od 128 kb/s do 2 Mb/s ka VSAT-u i od 64 do 512 kb/s od VSAT-a koracima od 64 kb/s po izboru korisnika) kao i dodatne telefonske priključke (maksimalno 12).


_________________

Moras prvo puzati da bi znao hodati...
avatar
Storm_z
Admin

Posts : 1697
Join date : 22.08.2009
Age : 49
Location : Olujna_polja

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Grad na Moravici

Počalji  Storm_z taj Sre Sep 02, 2009 8:04 am

I V A N J I C A – Nastanak i razvoj- HATIŠERIFOM 1833 GODINE KNEZ MILOŠ NALAŽE SIMI JAKOVIĆU DA OSNUJE "MORAVIČKU KAPETANIJU" KADA NASTAJE IVANJICA NA MESTU GDE SU RASLE IVE. KNEZ MILOŠ NALAŽE DA SE TU FORMIRA SELO I STAVI U ŠOR.- IVANJICA JE BILA BLIZU GRANICE SA TURSKOM CAREVINOM TAKO DA SLEDI UBRZAN RAZVOJ VAROŠI, ALI TO SPREČAVA VELIKI POŽAR 1848 GODINE GDE STRADAJU SVE GRAÐEVINE OSIM CRKVE KOJA JE PODIGNUTA 1836 GODINE- POSLE POŽARA IVANJICA PREMA REGULACIONOM PLANU DOBIJA OBRISE VAROŠI SA KALDRMISANIM ULICAMA, DVOSPRATNIM KUĆAMA, MEHANAMA, DUĆANIMA, PIJACAMA I OSTALIM SADRŽAJIMA KOJI KARAKTERIŠU TADAŠNJE VAROŠICE.- 1878 GODINE U ČUVENOM JAVORSKOM RATU IVANJICA POSTAJE SABIRNO MESTO ODAKLE SU KRETALE VOJSKE KA JAVORU (GRANICI SA TURSKOM CAREVINOM).- 90-TIH GODINA XIX VEKA IVANJICA JE NAJLEPŠA I NAJRAZVIJENIJA VAROŠ "ERSKE KAPETANIJE" IMA ŠKOLU, BIBLIOTEKU, POŠTU, TELEGRAF, UVELIKO SE TRGOVALO SA STOKOM, SIROM, KAJMAKOM, LUČOM, KATRANOM, VUNOM, ŽITOM I DRUGIM PROIZVODIMA OD ŽIVOTNOG ZNAČAJA U TO DOBA.- VAROŠ SE RAZVIJA I 1907 GODINE SE OSNIVA "PRVO AKCIONARSKO ELEKTRIČNO INDUSTRIJSKO DRUŠTVO".- 1911 GODINE NA NIKOLJDAN U IVANJICI SU ZASIJALE PRVE SVETILJKE I TO JE PREDSTAVLJALO PREKRETNICU ZA DALJI RAZVOJ IVANJICE KOJA TADA IMA 1100 STANOVNIKA. IVANJICA JE DOBILA OSVETLENJE POSLE SAMO NEKOLIKO GRADOVA U SRBIJI A PRE ČAČKA I MNOGIH DRUGIH GRADOVA.- 1930 IVANJICA JE PROGLAŠENA ZA KLIMATSKO TURISTIČKO MESTO ZAJEDNO SA DUBROVNIKOM, KOTOROM I CETINJEM.- 30-TIH GODINA XX VEKA U SELU LISA JE OTVOREN RUDNIK ANTIMONA.- POSLE DRUGOG SVETSKOG RATA U IVANJICI SU OTVORENA MNOGA PREDUZEĆA KOJA I DAN DANAS POSLUJU (NOVI DANI, JAVOR, METALAC, GRADITELJ, NAPREDAK-kasnije ŠPIK, ITI-IVANJICA).- 1974 GODINE U IVANJICI JE OTVORENA ZEMALJSKA SATELITSKA STANICA "JUGOSLAVIJA".- 2002 GODINE OTVORENA TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE IVANJICA. TURIZAM OPŠTINE POČEO JE DA SE RAZVIJA UBRZANIM TEMPOM .- 2004 GODINE IVANJIČKI TURISTIČKI POSLENICI OSTVARILI SU VIŠE OD 105 000 NOĆENJA.

_________________

Moras prvo puzati da bi znao hodati...
avatar
Storm_z
Admin

Posts : 1697
Join date : 22.08.2009
Age : 49
Location : Olujna_polja

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Grad na Moravici

Počalji  Storm_z taj Sre Sep 02, 2009 8:05 am

Ivanjica je prelepo mesto, ali pomenimo ovde samo hidrocentralu na Moravici, sa početka veka. Izgradio ju je, kao i kameni most u centru grada, Pavle Čubrić - Čubra, čovek kome su posle I Svetskog rata sve oduzeli i ostavili ga da umre u bedi. Među prvima u Srbiji je svojim zemljacima upalio sijalicu. Jesu li oni njemu sveću? (Kažu, sarađivao je sa okupatorom).


_________________

Moras prvo puzati da bi znao hodati...
avatar
Storm_z
Admin

Posts : 1697
Join date : 22.08.2009
Age : 49
Location : Olujna_polja

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Grad na Moravici

Počalji  Storm_z taj Sre Sep 02, 2009 8:05 am

Korisne informacije

OPŠTINA IVANJICA, V. Marinkovića 1 32250 Ivanjica, tel: +381 32 664-760

SPECIJALNA BOLNICA ZA REHABILITACIJU IVANJICA,13. septembra 78

32250 IVANJICA, tel: +381 32 662 258

SBB - SRPSKE KABLOVSKE MREŽE PJ IVANJICA, Boška Petrovića 41

32250 IVANJICA, tel: +381 32 660 270

HOTEL PARK, Milinka Kušića 106, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 661 397

PEGAZ, SAOBRAĆAJNO PREDUZEĆE, Zorana Đinđića BB, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 663 602

ZDRAVSTVENI CENTAR DR DRAGIŠA MIŠOVIĆ ČAČAK, 13. septembra 39, 32250 IVANJICA,

Tel: +381 32 662 039

GIMNAZIJA IVANJICA, 13. septembra 39, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 661 116

PRIVREDNO DRUŠTVO ZA DISTRIBUCIJU ELEKTRIČNE ENERGIJE ELEKTROSRBIJA DOO KRALJEVO, OGRANAK ELEKTRODISTRIBUCIJA ČAČAK - POGON IVANJICA, 13. septembra 76

32250 IVANJICA, tel: +381 32 661 057

NAFTNA INDUSTRIJA SRBIJE AD NOVI SAD, OGRANAK NIS PETROL JUGOPETROL,13. septembra BB, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 660 655

JAVOR FUDBALSKI KLUB, 13. septembra BB, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 664 478

FUDBALSKI SAVEZ OPŠTINE IVANJICA, 13.septembra BB, 32250 IVANJICA, tel:+381 32 664 464

JP PTT SAOBRAĆAJA SRBIJA - RJ PS ČAČAK, JEDINICA POŠTANSKE MREŽE BELE VODE, Bele Vode BB, 32259 IVANJICA, tel: +381 32 684 220

OPŠTINSKO JAVNO TUŽILAŠTVO, Boška Petrovića 9, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 661 205

ŠIMA TOURS DOO, Boška Petrovića 29, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 662 148

DDOR NOVI SAD AD, Boška Petrovića 41, 32250 IVANJICA, +381 32 665 244

AUTOPREVOZTURIST AD, PJ IVANJICA, Boška Petrovića 41, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 661 145

PROCREDIT BANK AD, Boška Petrovića 45, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 601 830

SPORTSKI SAVEZ IVANJICE, Boška Petrovića 73, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 661 351

JP DIREKCIJA ZA PUTEVE GRAĐEVINSKO ZEMLJIŠTE I IZGRADNJU, Branislava Nušića 12,

32250 IVANJICA, tel: +381 32 662 015

CRVENI KRST OPŠTINSKA ORGANIZACIJA, Branislava Nušića 12, 32250 IVANJICA,

tel: +381 32 664 755

KOMERCIJALNA BANKA AD BEOGRADEKSPOZITURA IVANJICA, Javorska 1, 32250 IVANJICA,

Tel. +381 32 661 789

PRAVOSLAVNO ARHIJEREJSKO NAMESNIŠTVO MORAVIČKO - HRAM SVETOG CARA KONSTANTINA I CARICE JELENE, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 661 319

UDRUŽENJE PRIVATNIH ZANATLIJA, Javorska 41, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 661 993

PUTEVI AD IVANJICA, Javorska 55, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 661 820

USTANOVA ZA PREDŠKOLSKO VASPITANJE I OBRAZOVANJE DEČIJI VRTIĆ IVANJICA, Kosovska 48, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 662 244

MENJAČNICA JEŠIĆ STKR, Majora Ilića 3, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 661 499

ALPHA BANK SRBIJA AD EKSPOZITURA IVANJICA, Milinka Kušića 9, 32250 IVANJICA,

tel: +381 32 664 188

ČAČANSKA BANKA AD ČAČAK, EKSPOZITURA 6 – IVANJICA, Milinka Kušića 14, 32250 IVANJICA,

Tel: +381 32 601 780

AGROBANKA POLJOPRIVREDNA BANKA AD BEOGRAD, EKSPOZITURA IVANJICA, Milinka Kušića 18, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 660 070

EUROBANK EFG ŠTEDIONICA AD BEOGRAD, Milinka Kušića 23, 32250 IVANJICA,

Tel: +381 32 665 770

_________________

Moras prvo puzati da bi znao hodati...
avatar
Storm_z
Admin

Posts : 1697
Join date : 22.08.2009
Age : 49
Location : Olujna_polja

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Grad na Moravici

Počalji  Storm_z taj Sre Sep 02, 2009 8:06 am

OPŠTINSKA ORGANIZACIJA PENZIONERA, Milinka Kušića 32, 32250 IVANJICA,

Tel. +381 32 665 309

CASINO ELDORADO, Milinka Kušića 33, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 601 555

AIK BANKA - AGROINDUSTRIJSKA KOMERCIJALNA BANKA AD NIŠ, EKSPOZITURA IVANJICA, Milinka Kušića 48, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 663 696

DOM UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA, Milinka Kušića 112, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 661 513

MUP REPUBLIKE SRBIJE - SEKTOR ZA ZAŠTITU I SPASAVANJEODSEK ZA ZAŠTITU I SPASAVANJE U ČAČKU – IVANJICA, Milinka Kušića 189, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 662 264

VOJVOĐANSKA BANKA AD NOVI SAD, Perse Rajević 2, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 662 685

METALS-BANKA AD NOVI SAD EKSPOZITURA IVANJICA, Perse Rajević 3, 32250 IVANJICA,

Tel: +381 32 601 715

ŽITOPROMET AD, Perse Rajević 5, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 660 935

OŠ MILINKO KUŠIĆ, 13. septembra 54, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 660 780

OŠ MILINKO KUŠIĆ, odeljenje Raščići BB, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 651 782

ZEMLJORADNIČKA ZADRUGA IVANJICA, Sađavac BB, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 661 254

DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO IVANJICA, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 664 381

MINISTARSTVO ODBRANE REPUBLIKE SRBIJE VOJNI ODSEK KRALJEVO - ODELJAK IVANJICA, Venjamina Marinkovića 1, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 664 380

MERIDIAN BANK CA FILIJALA IVANJICA, Venjamina Marinkovića 2, 35000 IVANJICA

Tel: +381 32 660 675

MINISTARSTVO FINANSIJA - PORESKA UPRAVA - REGIONALNI CENTAR KRAGUJEVAC FILIJALA IVANJICA, Venjamina Marinkovića 3, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 664 536

REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVODSLUŽBA ZA KATASTAR NEPOKRETNOSTI IVANJICA, Venjamina Marinkovića 3, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 661 041

DRUŠTVO ZA POMOĆ OSOBAMA CEREBRALNE I DEČIJE PARALIZE I PLEGIJE, Venjamina Marinkovića 6, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 662 397

APOTEKA OLGA VELIČKOVIĆ, Venjamina Marinkovića 8, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 661 020

PTT SAOBRAĆAJA SRBIJA - RJ PS ČAČAK JEDINICA POŠTANSKE MREŽE IVANJICA, Venjamina Marinkovića 10, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 661 053

ZELENI SIGNAL, Venjamina Marinkovića 12, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 665 066

SOCIJALISTIČKA PARTIJA SRBIJEOPŠTINSKI ODBOR IVANJICA, Venjamina Marinkovića 12,

32250 IVANJICA, tel: +381 32 601 065

OPŠTINSKO SINDIKALNO VEĆE, V. Marinkovića 12, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 661 251

REPUBLIČKI ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE ISPOSTAVA IVANJICA, Venjamina Marinkovića 16, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 662 028

MORAVIČKI UPRAVNI OKRUG INSPEKCIJA RADA REPUBLIKE SRBIJE, Venjamina Marinkovića 18, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 664 765

TRŽIŠNA INSPEKCIJA REPUBLIKE SRBIJE, Venjamina Marinkovića 18, 32250 IVANJICA,

Tel: +381 32 664 765

TURISTIČKA INSPEKCIJA REPUBLIKE SRBIJE, Venjamina Marinkovića 18, 32250 IVANJICA,

Tel: +381 32 664 765

VETERINARSKA INSPEKCIJA REPUBLIKE SRBIJE, Venjamina Marinkovića 18, 32250 IVANJICA

Tel: +381 32 664 765

SANITARNA INSPEKCIJA REPUBLIKE SRBIJE, Venjamina Marinkovića 18, 32250 IVANJICA,

Tel. +381 32 664 765

ŠUMARSKA INSPEKCIJA REPUBLIKE SRBIJE, Venjamina Marinkovića 18, 32250 IVANJICA,

Tel: +381 32 664 765

NOVA SRBIJA OPŠTINSKI ODBOR IVANJICA Venjamina Marinkovića 19, 32250 IVANJICA,

Tel: +381 32 665 959

SRPSKI POKRET OBNOVEO PŠTINSKI ODBOR IVANJICA, Venjamina Marinkovića 19,

32250 IVANJICA, tel: +381 32 665 958

ITISON ODBOJKAŠKI KLUB, Venjamina Marinkovića 19, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 665 101

ERA VIDEOTEKA, Venjamina Marinkovića 22, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 665 906

BIBLIOTEKA SVETISLAV VULOVIĆ, Venjamina Marinkovića bb, 32250 IVANJICA

Tel: +381 32 665 382

DOM KULTURE IVANJICA, Venjamina Marinkovića BB, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 661 087

ŠUMSKO GAZDINSTVO GOLIJA, Venjamina Marinkovića 139, 32250 IVANJICA,

Tel: +381 32 662 253

SRBIJA ŠUME JP ŠG GOLIJA, Venjamina Marinkovića 139, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 664 445

TEHNIČKA ŠKOLA, Vladike Nikolaja 2, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 661 000

RAIFFEISEN BANKA AD BEOGRAD, Zorana Đinđića 15, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 601 725

TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE IVANJICA, Zorana Đinđića 12, 32250 IVANJICA,

Tel: +381 32 665 085

SPONIT DOO, benzinska pumpa, Zorana Đinđića 43, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 662 393

TTS PROMET, benzinska pumpa, Lučka reka bb, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 660 140

GOLIJSKA LEDENA, izvorska voda, Luča reka bb, 32250 IVANJICA, tel: +381 32 660 140

JKP KOMUNALNO, IVANJICA, Boška Petrovića , tel: +381 32

Hoteli

Hotel Park, Ivanjica, tel: 032/661 – 397

Hotel City, Ivanjica, tel: 032/661 - 150

Odmaralište Golija, Ivanjica, tel: 032/661 - 052

Hotel Logos, Katići, tel: 032/873 – 704, 873 - 606

Hotel Javor, Kušići, tel: 032/836 - 909

Hotel Golijska Reka, tel: 032/688 – 920

Zavod za specijalizovanu rehabilitaciju, Ivanjica, tel: 032/661 - 690

Seoski turizam, domaćinstva

Draga Milićević , Lisa, tel: 032/652-092, 064/290-2220

Ilija Milićević, Lisa, tel: 032/670-257, 063/815-6602

Milan Milićević, Lisa, tel: 032/651-640, fax: 650-210

Rada Marinković, Marina reka, tel: 032/651-810, 063/7843-584,

Slavica Stanković, Sveštica, tel: 032/651-386, 064/2999-622,

Nebojša Stanković, Međurečje, tel: 032/665-287, 064/188-0434

Nada Krsmanović, Grabovica, tel: 032/642-044, 641-322, 064/836-7381

Petar Avramović, Sveštica, tel: 032/663-210, 061/111-6509

Vila Vučković, Bukovica, tel: 032/640-015, 063/618-010

Pansion Avramović, Kumanica, tel: 032/682-638, 660-475, 064/217-5488

Pansion Obradović, Katići, tel: 032/873 – 307, 032/873 – 663

Nebojša Djokić, Medjurečje, tel: 063/850 – 1116

Goran Lišanin, Devići, tel: 063/8159 – 522

Golijski dar, Dajići, tel: 032/631 – 988

Obrenović, Kušićan, tel: 032/651 – 779

Vila Angelina, Kušići, tel: 032/678 – 055, 678 – 188

_________________

Moras prvo puzati da bi znao hodati...
avatar
Storm_z
Admin

Posts : 1697
Join date : 22.08.2009
Age : 49
Location : Olujna_polja

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Grad na Moravici

Počalji  Storm_z taj Sre Sep 02, 2009 8:06 am

Moteli i restorani

LEP VIDIK, motel restoran, Ivanjica, tel: 32/661-374, 063/8240-028, 063/252-133

ĐURĐEVDAN, restoran, V. Marinkovića bb, Ivanjica, tel: 032/631-369, 631-721,

BARKA No.1, restoran, Kej braće Damjanović bb, Ivanjica 032/662-808

BOEM, restoran, Dubrava bb, Ivanjica 032/641-396

DUKAT, restoran, Miljka Savića 69, tel: 032/660-777, 064/3965-419

ELIT LUX, restoran, Sađavac bb, tel: 032/652-087, 063/885-6638

IZLET, restoran, Lisa, tel: 032/670-135, 063/660-160

LOVAČKI SASTANAK, sala za svečanosti, Ivanjica, tel: 032/661-098, 662-202,

POD TREŠNJOM, restoran, Ivanjica, tel: 032/601-950, 064/515-8475

_________________

Moras prvo puzati da bi znao hodati...
avatar
Storm_z
Admin

Posts : 1697
Join date : 22.08.2009
Age : 49
Location : Olujna_polja

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Grad na Moravici

Počalji  Storm_z taj Sre Sep 02, 2009 8:15 am

http://www.ivanjica.rs/

Posetite sajt Ivanjicke opstine:)

_________________

Moras prvo puzati da bi znao hodati...
avatar
Storm_z
Admin

Posts : 1697
Join date : 22.08.2009
Age : 49
Location : Olujna_polja

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Grad na Moravici

Počalji  Krupljanka taj Ned Sep 13, 2009 2:38 pm

avatar
Krupljanka
Moderator

Posts : 689
Join date : 31.08.2009
Age : 52
Location : Beograd

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Grad na Moravici

Počalji  Krupljanka taj Ned Sep 13, 2009 2:39 pm

avatar
Krupljanka
Moderator

Posts : 689
Join date : 31.08.2009
Age : 52
Location : Beograd

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Grad na Moravici

Počalji  Krupljanka taj Ned Sep 13, 2009 2:39 pmMnogo lijep grad!!!!!!!!
avatar
Krupljanka
Moderator

Posts : 689
Join date : 31.08.2009
Age : 52
Location : Beograd

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Grad na Moravici

Počalji  Krupljanka taj Ned Sep 13, 2009 2:40 pm

avatar
Krupljanka
Moderator

Posts : 689
Join date : 31.08.2009
Age : 52
Location : Beograd

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Grad na Moravici

Počalji  Krupljanka taj Ned Sep 13, 2009 2:41 pm

avatar
Krupljanka
Moderator

Posts : 689
Join date : 31.08.2009
Age : 52
Location : Beograd

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Grad na Moravici

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu