Molitva pomocu Brojanica

Ići dole

Molitva pomocu Brojanica

Počalji  ANDJEO82 taj Čet Okt 29, 2009 6:08 pm

Molitva pomoću brojanica jedan je od najstarijih načina molitve, koji naročito neguju Pravoslavni monasi. Same brojanice imaju simvolički karakter. Obično su crne boje i time nas upućuju da vodimo trezven i ozbiljan život u neprestanom pokajanju. Brojanice su ispletene od čiste ovčije vune, što nas podseća da smo mi slovesne ovce Dobrog Pastira Gospoda Hrista koji je sam kao Jagnje Gospodnje postradao za nas i izbavio nas od večne smrti. Male brojanice imaju obično 33 čvorića. Postoje i veće brojanice od po 50, 100 ili 300 čvorića. Po jednom starom predanju bio je jedan monah koji je želeo da načini vunenu brojanicu da bi odbrojavao svoje molitve, ali đavo mu je stalno razvezivao čvoriće koje bi ispleo. Jednom mu se javio anđeo i naučio ga da plete čvorić koji se sastoji od sedam upletenih krstova. To je jedan od najkomplikovanijih čvorova na svetu. Ovakvu brojanicu đavo nije mogao da rasplete.
KAKO SE MOLIMO POMOĆU BROJANICA
Pored molitava koje se nalaže u molitveniku i redovno se čitaju u određeno doba dana, Crkva Hristova blagosilja svojim vernicima da sve svoje molitve mogu nadopuniti ili zameniti kratkim molitvama koje se više puta učestalo i sabrano ponavljaju. One nam omogućavaju i pomažu da se lakše saberemo umom na same reči molitve kako nam um nebi lutao.
Kako, dakle da započnemo molitvu? Sabravši misli, uzmemo levom rukom kuglicu brojanice (ili krstić), držeći je lagano između palca i kažiprsta. Osenimo se znakom časnog krsta desnom rukom i tiho počnemo molitvu odbrojavajući svaku pojedinu molitvu jednim čvorićem.
Najuobičajenija molitva kojom se molimo “na brojanice” je tzv. ISUSOVA MOLITVA koja glasi "GOSPODE, ISUSE HRISTE, SINE I LOGOSE BOŽIJI, BOGORODICE RADI, POMILUJ ME GREŠNOGA" ili u kraćem obliku "GOSPODE, ISUSE HRISTE, SINE BOŽIJI, POMILUJ ME GREŠNOGA".
ISUSOVA MOLITVA je najvažnija molitva svakog Pravoslavnog Hrišćanina. Ona po crkvenim pravilima može da zameni sve druge. Pošto je osvećena samim imenom Hrista Boga, ona u naše srce nizvodi Božansku blagodat I unosi neiskazani duševni mir kada se učestalo ponavlja. Mnogi Pravoslavni Hrišćani toliko su se na nju navikli da neprestano drže na usnama i u svom srcu ime Isusa Hrista, pa čak i za vreme sna, jer kada se naviknemo na nju čestim izgovaranjem, ona postaje mehanizam koji se odvija kao npr. proces disanja. Najveća sila ove molitve leži u samome imenu ISUSA HRISTA, koje izgoni iz našeg srca svaku smutnju i nemir i unosi Božanski mir.
Pored Isusove molitve Hrišćani se redovno mole Presvetoj Bogorodici i svetiteljima i to na sledeći način „PRESVETA BOGORODICE SPASI ME GREŠNOGA.“ „SVETI (ime svetitelja) MOLI BOGA ZA MENE GREŠNOGA - primer - SVETI GEORGIJE MOLI BOGA ZA MENE GREŠNOGA “.
Pomoću brojanice možemo da se molimo za svoje bližnje, svoj narod i to tako što na prvom čvoriću brojanice izgovorimo sledeće reči „GOSPODE ISUSE HRISTE POMILUJ SLUGU (Sluge, Sluškinju, narod) SVOGA___(ime ili više imena sa spiska)“ , a na ostalim čvorićima ne ponavljamo ime onoga za koga se molimo ako ih ima više, već govorimo „GOSPODE ISUSE HRISTE POMILUJ POMENUTE SLUGE SVOJE“.
Takođe, možemo da se molimo i za upokojene srodnike „GOSPODE ISUSE HRISTE UPOKOJ DUŠE USNULIH SLUGU SVOJIH“.. (imena), a dalje „GOSPODE ISUSE HRISTE UPOKOJ DUŠE POMENUTIH SLUGU SVOJIH“.
Kada smo sami dobro je da izaberemo neko tiho mesto i da reči molitve govorimo tiho, šapatom. Pravoslavni Hrišćani najčešće se mole stojeći pred ikonama i upaljenim kandilom, ali može da se mole i sedeći ili ležeći kada smo telesno iscrpljeni ili bolesni. Korisno je da se posle svake izgovorene molitve prekrstimo. Na taj način se naša pažnja lakše veže za reči molitve. Međutim, molitva “na brojanice” može da se praktikuje na svakom mestu i u svokoj situaciji. U autobusu, vozu, čekaonicama, prilikom aktivno ne učestvujemo. Mnogi Hrišćani pred spavanje osene krstom svoju postelju i legnu u krevet zajedno sa brojanicom tiho se moleći dok ne zaspu. Ujutro kada se probude odmah se late brojanice i tako započnu svoj dan molitvom.
Veoma je korisno odvojiti uveče pred spavanje i ujutro po buđenju određeno vreme koje ćemo posvetiti molitvi “na brojanice”. Apostol Pavle nas uči da se “molimo neprestano”. Svakako, kada smo u društvu ne možemo se moliti na isti način kao kada smo sami. U tom slučaju ne treba privlačiti pažnju nikakvim “čudnovatim” ponašanjem, već naprosto ćuteći u sebi izgovarati molitvu prateći je neprimetno okretanjem brojanice. Molitva se u sebi može sasvim lako vršiti pokretanjem jezika pri zatvorenim ustima i mislenim praćenjem reči molitve. Ukratko rečeno, možemo se moliti uvek i svugde, a da to niko drugi ne zna osim Boga kome se molimo i nas samih. Svako namerno privlačenje pažnje drugih ljudi oko nas prilikom molitve strano je duhu istinske molitve, koju moramo da vršimo u pokajanju i smirenju, skromno i tiho u “tajnoj odaji srca svoga”.
Prilikom molitve „na brojanice“ Sveti Oci apsolutno zabranjuju bilo kakvo maštanje i zamišljanje slika. Naša pažnja mora isključivo biti sabrana na reči molitve. To se postiže upornim trudom i vežbanjem pažnje, ali i polaganim proiznošenjem reči molitve bez žurbe da što pre postignemo određeni broj. Bog čuje i uslišava samo onu molitvu koja se sabrano vrši. Ipak pažnju je teško odmah postići zato se savetuje da se molitva i u trenucima rasejanosti izgovara, jer učestalim ponavljanjem molitve naš um se postepeno navikava na nju i tako se stiče pažnja u molitvi. Zapravo najbolji način da se naučimo molitvi jeste da odlučimo da je ponavljamo bez obzira da li uspevali da se saberemo ili ne. Kao što kap po kap vode može da izdubi i najtvrđi kamen tako i učestalost molitve bez obzira koliko nam ona još bila rasejana, može da dovede do čiste i sabrane molitve. Brojanica se može u trenucima kada je ne koristimo držati u džepu, ili ako je mala oko ruke. Ipak nije lepo privlačiti pažnju svojim brojanicama, a pogotovo ne igrati se njima prstima u dokolici. One služe isključivo za molitvu, a ne za igru ili za ukras. Prema brojanicama smo dužni da imamo dolično poštovanje. Monasi i monahinje koji pletu brojanice i sami se mole za vreme svog rada i zato su brojanice plod molitve i osvećene su njome
Zato, braćo i sestre prionimo na molitvu Gospodu Isusu Hristu I njegovim svetima za sebe i za svoje bližnje, kako bismo za vreme ovoga kratkoga zemaljskoga života zadobili Božansku blagodat SVETOGA DUHA, u udostojili se večne nagrade na nebesima. Gospod je uvek sa nama, na svakom mestu, jer On nas uči da je carstvo nebesko u nama, u našim srcima. Dakle potrebno je samo da mi uvek budemo sa Njim kroz MOLITVU i druge svete vrline. Svakako, važno je da znamo da će naša molitva zaista biti plodotvorna samo ukoliko je potkrepimo DELATNIM PODVIGOM vere kroz svete postove, milostinju i druga dela. Veoma je opasno baviti se molitvom bez čestog ispovedanja svojih sagrešenja duhovniku ili parohijskom svešteniku, kao i bez svakkodnevnog podviga smirenja i trpeljivosti prema svojim ukućanima i kolegama na poslu. Bog ne prima i ne sluša svaku molitvu, posebno ne molitvu čoveka čija je savest obremenjena zlopamćenjem ili mržnjom prema bližnjima. Gospod nas uči das se prvo izmirimo sa bratom svojim, pa da tek onda prinesemo žrtvu Bogu, tj. čistu molitvu u smirenju I skrušenosti srca. Kada nas neko razgnevi ili nam učini neku nepravdu dobro je pre početka čitanja svojih redovnih molitava „okrenuti” jednu brojanicu sa molitvom „GOSPODE POMILUJ SLUGU SVOGA (ime) I MENE GREŠNOGA NjEGOVIM MOLITVAMA“. Zaista je nemoguće zadobiti ijednu hrišćansku vrlinu bez blagodati Božje, a nju dobijamo prvenstveno molitvom. Zato je MOLITVA - CARICA VRLINA koja nas uzvodi ka samome Bogu i sjedinjuje sa njim.

Dečanski monasi
Sveti oci i duhovnici preporučuju da je vrlo dušekorisno da "okrenemo" po jednu brojanicu sledećim molitvama:
Presveta Vladičice Naša Bogorodice spasi nas!
Presveta Vladičice moja Bogorodice, spasi me grešnog-nu!
Sveti Angele Božiji, čuvaru moj, moli Boga za mene grešnog-nu!
Sveti Savo, Srbski učitelju, moli Boga za mene grešnog-nu!
Svi Sveti molite Boga za mene grešnog-nu!
Sveti Georgije moli Boga za mene grešnog-nu!
Sveti Jovane Krstitelju Gospodnji, moli Boga za mene grešnog-nu!
,... za umrle - na prvom čvoriću - Gospode Isuse Hriste, Sine i Logose Božiji, Bogorodice radi, upokoj duše usnulih slugu svojih (reći imena), posle toga na ostalim čvorićima - Gospode Isuse Hriste, Sine i Logose Božiji, Bogorodice radi, upokoj duše pomenutih slugu svojih!
avatar
ANDJEO82

Posts : 41
Join date : 26.09.2009
Location : Smederevo - Beograd

Pogledaj profil korisnika http://druzenje.aforumfree.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu